פורטל הבריאות והכושר של ישראל

איך לאזן רמות סוכר בגוף

חטיפי חלבון ממי גבינה - הפתרון הטעים והבריא לארוחה קלה

לא על הלחם לבדו (אלא אם כן מרחתם עליו טחינה): המדריך האלטרנטיבי לאילוף הסוכר בדם

דמיינו שהגוף שלכם הוא אח מפואר בסלון. כשקר לכם ואתם רוצים אנרגיה, יש לכם שתי אפשרויות: לזרוק לאש ערימה של עיתונים ישנים ספוגים בבנזין, או להניח בזהירות בול עץ אלון כבד ויבש.

העיתונים (פחמימות פשוטות וסוכר) יתנו לכם להבה אדירה לשלוש דקות, חום מסנוור, ואז, חושך מוחלט וקור מקפיא. בול העץ (פחמימות מורכבות, שומן וחלבון) יבער לאט, ביציבות, ויחמם את החדר למשך שעות.

זהו, על קצה המזלג, הסיפור של רמות הסוכר בגוף. זה לא סיפור על "דיאטה", אלא סיפור על איזה סוג של אש אתם בוחרים להדליק בתוך המערכת שלכם.

מה זה בעצם "רמות סוכר"? (הגרסה הלא מצונזרת)

גלוקוז (סוכר הדם) הוא המטבע שבו הגוף משלם לתאים עבור עבודה. המוח חושב? עולה גלוקוז. השריר זז? עולה גלוקוז.

הבעיה היא אינפלציה. כשאנחנו מציפים את "השוק" (הדם) ביותר מדי כסף (סוכר) בבת אחת, הבנק המרכזי (הלבלב) נכנס לפאניקה. הוא שולח את השוטרים שלו (הורמון האינסולין) כדי להעיף את הכסף מהרחובות ולדחוף אותו בכוח לתוך המחסנים (תאי השומן).

התוצאה של המבצע המשטרתי הזה היא "צניחת סוכר" (Hypoglycemia). פתאום, חצי שעה אחרי הקרואסון, אתם עייפים, עצבניים, והמוח שלכם משדר מסר אחד בלבד: "תביא לי עוד סוכר, ועכשיו". זוהי רכבת ההרים שאנחנו רוצים לרדת ממנה.

"המשתיקים": מזונות שהם כיפת ברזל לסוכר

החוכמה היא לא להפסיק לאכול, אלא לדעת לשלב מזונות שמתפקדים כ"משתיקי קול" עבור הפחמימות. הנה הנבחרת המפתיעה של המאזנים:

1. האבוקדו: השמיכה הכבדה

שומן איכותי הוא כמו שמיכה כבדה שזורקים על המדורה. הוא מאט את קצב ריקון הקיבה בצורה דרמטית.

  • הקסם: אם תאכלו פרוסת לחם לבד הסוכר יזנק. אם תמרחו עליה שכבה נדיבה של אבוקדו – הסוכר יעלה במתינות. השומן עוטף את המולקולות ומאלץ את הגוף לעבוד קשה כדי להגיע לסוכר.

2. הקינמון: ההאקר של התאים

זה נשמע כמו תרופת סבתא, אבל הקינמון (במיוחד מזן ציילון) הוא סוג של האקר ביולוגי.

  • הקסם: תרכובות בקינמון מחקות את פעולת האינסולין וגורמות לתאים "לפתוח את הדלת" לסוכר בקלות רבה. מחקרים הראו שחצי כפית קינמון ביום יכולה לשפר משמעותית את הרגישות לאינסולין. פזרו אותו על הקפה, היוגורט או דייסת הבוקר.

3. זרעי צ'יה: יוצרי הג'ל

מכירים את הג'לי המוזר שנוצר כששמים צ'יה במים? זה בדיוק מה שקורה בבטן שלכם.

  • הקסם: הסיבים המסיסים בצ'יה סופחים מים ויוצרים מחסום פיזי צמיגי במעיים. המחסום הזה מאט את המעבר של הסוכר לדם. דמיינו שאתם מנסים לרוץ בתוך בריכה של דבש – זה מה שהצ'יה עושה לסוכר.

4. חומץ תפוחים: כפתור ה"השהיה"

לא המזון הכי טעים ברשימה, אבל אולי היעיל ביותר.

  • הקסם: החומצה האצטית משתקת זמנית את האנזימים שמפרקים עמילנים. כשאתם שותים כף חומץ (מהולה במים!) לפני פסטה, חלק מהפחמימות פשוט לא מתפרקות לסוכר וממשיכות הלאה במערכת העיכול. זהו ביו-האקינג במיטבו.

5. מזונות מותססים (כרוב כבוש, קימצ'י, יוגורט)

מה הקשר בין חיידקים לסוכר? קשר הדוק.

  • הקסם: המיקרוביום (חיידקי המעי) שלנו משפיע על איך אנחנו מגיבים לפחמימות. מזונות מותססים מעשירים את המעיים בחיידקים טובים שמשפרים את המטבוליזם. מעבר לכך, החומצה שבכבישה (כמו בחומץ) עוזרת למתן את העלייה בסוכר.

הטיפ הסודי: "להלביש את הפחמימה"

רוצים כלל אצבע אחד שקל לזכור? לעולם אל תשלחו פחמימה לטייל לבד בגוף. פחמימה "עירומה" (תפוח לבד, אורז לבד, בייגלה לבד) היא מתכון לצרות.

תמיד "תלבישו" אותה:

  • תפוח? הלבישו אותו בחמאת שקדים.
  • אורז? הלבישו אותו בשמן זית ועדשים.
  • קרקר? הלבישו אותו בגבינה שמנה.

הבגדים (שומן, חלבון וסיבים) הם אלו שמוודאים שהאנרגיה שלכם תהיה כמו בול עץ אלון יציב, ולא כמו ערימת עיתונים בוערת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שתפו:

קראו עוד...

שאלות? דברו איתנו!